Een paar dagen in de appelpluk

foto  deze week heb ik mij laten verleiden om een paar dagen bij een fruitbedrijf appels te plukken, ik heb er nu vier dagen opzitten, de eerste twee dagen heerlijk in het zonnetje gewerkt, maar woensdag was het wat minder, bijna de hele dag regenpak aan en uit gedaan, en dan naar huis op de fiets door de regen. het zijn zware dagen maar we zijn buiten in de natuur en dat is genieten, geen zorgen voor de geest maar wel een paar  praktische handelingen hoe je een appel moet koesteren en dat is heel simpel gedacht, je moet zorgen dat de appels op de juiste manier geplukt worden. ik dacht dat het een simpele handeling zou zijn maar dat viel tegen, de eerste dag kreeg ik zelfs instructie en opmerkingen hoe je de appels van de struik moest plukken en in je mandje moest leggen, ik werd er zelfs even zenuwachtig van en bijna een gevoel van stress. en hoe je daarna de met zorg  geplukte appels, in het kistje moest leeg maken in de grote houten kist. de eerste dagen moest ik het appelras de jonagold plukken die niet zo kwetsbaar is, de jonagold is een grote tot zeer grote appel met een felle oranjerode blos. die blos zorgt – samen met de natuurlijke geelgroene achtergrond – voor een bijzonder aantrekkelijke kleurschakering. jonagold is een kruising tussen golden delicious en jonathan, is één van onze beste appelrassen. het vruchtvlees van de jonagold heeft een lichtgele kleur, is stevig en zeer sappig met een aangename smaak. door zijn gezonde dosis vitaminen en mineralen – onder meer calcium, kalium en ijzer – vormt jonagold een smakelijke bijdrage tot een goede gezondheid. hij is ideaal om te gebruiken als tafel- en dessertappel. maar woensdag waren de bomen van de jonagold leeg geplukt en moesten we overschakelen naar de golden delicious een zeer gevoelige appel voor butsen en stoten, deze moest je net zo voorzichtig behandelen als eieren. foto De Golden delicious is een groengele appel die bij het rijpen steeds geler wordt en rode blosjes krijgt. Het vruchtvlees is zoet en sappig. De appel heeft zijn naam te danken aan zijn toenemende gele kleur (golden) en zijn sappigheid (delicous). Hij is ontdekt in de Verenigde Staten aan het einde van de negentiende eeuw tussen toevalszaailingen.Hij is geschikt voor sapproductie en gebaksvulling, maar niet voor appelmoes. Momenteel wordt hij geteeld in de meeste appelproducerende landen en wordt daardoor het hele jaar op de markt gebracht. Donderdag weer de hele dag aan de Golden delicious, ben nu ook al een beetje gewend aan het sfeertje van huisvrouwen, scholieren, vutters en gepensioneerde , het is ook heel erg gezellig alles gebeurt buiten koffie drinken en tussen de middag  gezamenlijk eten op een IKEA  terras wat samengesteld is met veilingkisten.  Ik zit nu even achter de PC uit te rusten, en er is nu geen tijd en zin om te trainen, het fietsseizoen is nagenoeg ten einde, en de looptraining kan nog wel even wachten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s