Ronde van Gelderland 2009 van de Grontmij

Zaterdag had ik een uitnodiging van de Grontmij om vanuit Arnhem de ronde van Gelderland mee te fietsen over een afstand van 160 km, dit is inmiddels de derde provinciale ronde die ik heb meegereden na Zeeland en Noord-Holland was het nu de beurt aan Gelderland.

Het was zaterdag vroeg uit de veren om half vijf ging de wekker we werden omstreeks acht uur in Arnhem verwacht op het sportpark Bakenburg.

Het was nog schemerig toen ik door het centrum van Middelburg fietste richting het kantoor van de Grontmij.

Tussen kwart over vijf en half zes was het verzamelen bij het kantoor van de Grontmij in Middelburg, alle fietsen van elf man moesten in een busje en met vier auto’s zijn we naar Arnhem gereden in een record tijd waren we in Arnhem we waren zelfs te vroeg voor de koffie.

Maar rond acht uur zaten we aan de koffie en een heerlijk stuk appeltaart om de eerste uren door te komen.

Om half negen werden we welkom geheten door de directie van de Grontmij in Arnhem en aansluitend de briefing voor de toertocht door Gelderland.

Ik had gekozen voor de een na snelste groep snelheid tussen de 28/32 km/uur, met opzet niet ingeschreven bij de snelste groep ik had nu meer de gelegenheid om wat meer van de omgeving te zien, anders zie je alleen maar achterwielen.

Om vijf over negen konden wij vertrekken met een groep van 16 man en een dame, de route ging eerst richting Nationaal Park De Hoge Veluwe, bij Hoenderloo gingen we richting Beekbergen om daarna via de Loenermark naar de Postbank te rijden hier was na 45 km de eerste korte stopplaats met drank en bananen.

       Richting de Postbank

       Verzorgingspost na 45 km

In het bos was het uitkijken door het felle zonlicht in het donkere bos waren de kuilen en het losse split daardoor moeilijk te zien, in de omgeving van de Postbank moesten we de wegen delen met grote groepen wandelaars.

Boven op de Postbank een mooi uitzicht over de heidevelden  en Arnhem, we zijn afgedaald richting de Steeg en vanaf hier kwamen we in een totaal ander omgeving terecht het rivieren gebied.

Als eerste plaats bereiken we Doesburg Hanzestad aan de IJssel we fietsen nu een stukje door de Achterhoek, in dit gedeelte hadden we het eerste pechgeval door het onverwachts stoppen voor een kruising in Wehl kregen we in de kop van de groep een aanrijding kop staart met een lichte valpartij een fietsstuur door een achterwiel waardoor een fiets voor een snelle tijdelijke reparatie naar de plaatselijke fietsmaker moest.

Gelukkig konden we dit combineren met de middagpauze in Beek na het nuttigen van een heerlijke kop soep en een paar broodjes konden we onze weg vervolgen richting een klein stukje Duitsland.

In Elten mogen de liefhebbers nog even de plaatselijke berg beklimmen de Eltenberg een klim bestaande uit een slecht wegdek met klinkers en gemiddelde stijgingspercentage van 4,7 % over 1,3 km.

 Op het dorpsplein is het weer verzamelen met de groep die niet mee zijn geweest voor deze beklimming van buiten categorie, met zware benen van deze beklimming vervolgen we onze weg richting Lobith.

In de verte zien we inderdaad hoe de Rijn Nederland binnen stroomt een geweldig gezicht over dijken langs de uiterwaarden rijden we nu richting Pannerden.

Hier hebben we onverwachts een verplichte rustpauze oorzaak we moeten met het veer tussen Pannerden en Doornenburg de oversteek maken over het Pannerdensch kanaal, het bootje was goed bezet met fietsers en auto’s.

       Pont bij Pannerden

       Net te laat voor de oversteek

 Aan de overkant zoals wij Zeeuwen zeggen zien we in de verte het beruchte Fort Pannerden over de dijk langs de uiterwaarden van de Rijn en de Waal rijden we richting van Bemmel en Lent, hier hebben we weer een korte rustpauze en zitten op ongeveer 110 km.

Op deze plaats hebben we een mooi uitzicht op de Waal en Nijmegen, de temperatuur was inmiddels behoorlijk opgelopen tot tegen de dertig graden een flesje sportdrank doet dan wonderen.

       Zicht op Nijmegen en de Waal

Vanaf het spoortunneltje bij Lent verlaten we de uiterwaarden van de Waal en rijden nu in noordelijke richting naar Arnhem via Els en Driel steken we de Neder-Rijn over naar het laatste gedeelte van deze mooie tocht.

Het laatste gedeelte had ik verwacht dat we rustig konden uitbollen richting het sportpark maar helaas het venijn zat zowel figuurlijk als lichamelijk in de laatste 10 km, we werden al snel getrakteerd op een stijl klimmetje van de Hemelse berg in het donkere bos.

Na deze afdaling kregen we nog een paar hellingen in het landgoed van Oosterbeek helaas ging het hier in een afdaling volledig mis, in deze afdaling reden we met zijn tweeën aan kop naar de uitgang van het bos de snelheid was inmiddels tot boven de 40 km/uur gestegen.

Ik zag aan het eind van dit landgoed duidelijk een klassiek wit hek met een smalle uitgang voor fietsers, mijn fietsmaat naast me zag ik recht op het hek af rijden na paar keer roepen en gillen zag hij inmiddels het bewuste hek maar te laat om tot stilstaand te komen.

Door de snelheid maakte hij een koprol over het hek en de fiets vloog onder het hek door, het was al snel duidelijk dat hij totaal niets markeerde zijn eerste vraag was is mijn fiets nog heel.

Hij had in luttele seconden besloten voor het hek om zijn fiets los te laten en met een koprol met 40 km/uur over het hek zoals hij zelf aangaf gecontroleerd te vallen.

En dat was inderdaad gelukt dankzij zijn ervaringen in de Judo sport, ik zelf stond te trillen op mijn benen, we zijn nu rustig terug gereden naar het sportpark Bakenburg te Arnhem, tevens het eindpunt van deze Ronde van Gelderland.

Helaas kregen we later een naar bericht dat er een medewerken van de vestiging in Middelburg ook tegen het bewuste hek was gereden in de afdaling en hier was de afloop veel en ernstiger.

Hier kwam het ziekenhuis er aan te pas, hier waren nekklachten de aanleiding voor nader onderzoek na het maken van Röntgenfoto’s bleek het noodzakelijk dat er een CT scan gemaakt moest worden.

Uit deze diagnose bleek dat er in de nek een breuk was ontstaan en dat daardoor het hoofd volledig gestabiliseerd moest worden en opnamen in het ziekenhuis te Arnhem was noodzakelijk, deze collega kon niet mee terug naar zijn woonplaats Hulst een trieste afloop van een mooie dag in Gelderland, veel sterkte vanaf deze plaats.

Ronde van Noord Holland.

Advertenties

12 gedachtes over “Ronde van Gelderland 2009 van de Grontmij

 1. Wat een tocht Draver! Vervelend van die twee valpartijen en dan vooral die ene met gevolgen. Goed dat jij dat hek nog zag want na zo’n lange tocht zie ikzelf het niet altijd meer helder. Je wordt moe en vergeet gewoon om op het gevaar te letten. Jij bent weer veilig teruggekomen in Zeeland?
  Wel leuk van de Grontmij om je uit te nodigen. Of heb je connecties?? En wat is precies een Provinciale Ronde? Is dat iets officieels?

 2. Dit is een jaarlijks terug kerend evenement steeds in een andere provincie, voor personeelsleden en relaties van de Grontmij en ik was een oud relatie via mijn voormalige werkgever. In stand gehouen door fietsfanaten van de Grontmij.

 3. Dit is een jaarlijks terug kerend evenement steeds in een andere provincie, voor personeelsleden en relaties van de Grontmij en ik was een oud relatie via mijn voormalige werkgever. In stand gehouden door fietsfanaten van de Grontmij

 4. Mooie tocht en leuk verslag. Vervelend van die val. Om de auto’s van de fietspaden te houden worden de meest vreemde blokkades op fietspaden opgeworpen, valt mij steeds meer op.

 5. Dat laatste gedeelte waar we doorheen moesten was eigenlijk niet geschikt voor een grote groep van 17 man en zeker niet met deze snelheid, het was door een landgoed, en het witte hek viel weg in het ligt aan het einde van het bos. Wel bijzonder is dat de twee die het hek aan knalde geen zonnebril ophadden, mogelijk is dit ook de oorzaak.

 6. Ja dit probleem van hardfietsers op recreatiepaden wodt vaak opgelost door schelpen als wegbedekking te gebruiken. Dan blijven ze weg. In het begin als er een dikke laag ligt, is dat overigens voor iedereen lastig.

 7. Met plezier maar ook met spanning en wat schrik zitten lezen, Draver. Wat een tocht!
  Lijkt me ook niet gemakkelijk om in en met zo’n groep te rijden, vooral met die snelheden.
  Je kunt dan niets tegenkomen.
  Maar 160 kilometer, pfff, ik doe het je niet na…..
  Hartelijke groet, Coby

 8. Ik moet ook zeggen, je hebt het wel druk gehad met ook nog foto’s nemen onderweg! Dat verlevendigt het stuk prima. als jullie de ronde van Noord-Holland rijden, vraag dan maar dispensatie aan voor mij (geen Grontmij-man) dan doe ik misschien ook mee. We moeten volgend seizoen zo en zo een keer samen fietsen!

 9. on_yer_bike vandaar mijn keuze voor een minder snelle groep, en deze foto’s zijn gemaakt op de verzorginsposten, gisteravond weer volle bak tijdens de training 94 km en alleen maar achterwielen gezien.

 10. Wieke Limburgs Mooiste heb ik zeker tien keer gereden, geweldig. Dit jaar de Amstel Gold 150 km veel te druk laatste keer hier geweest. Dus dit jaar viel de keus op Gelderland, zal de site bezoeken, groet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s