Wandeling van Katwijk naar Scheveningen

Vrijdag een dagje met de trein naar Leiden we hadden zin om in een andere omgeving een lange wandeling te maken en de keus was gevallen op Katwijk.

Vandaar uit zijn we in Scheveningen terecht gekomen, dit is mede ingegeven door de mooie strandverhalen van Blew.

Bij aankomst in Leiden zag het weer er niet goed uit het had net stevig geregend, maar richting de kust zag ik de opklaringen het land binnen drijven.

Met lijn 37 naar Katwijk, We STARTEN eerst met koffie op het terras op het strand bij Zee en Zon daarna de sfeer proeven van een boulevard die gelukkig nog in oude sfeer is gebleven.

Gelukkig hier geen torenflats en geen grote hotelketens maar voor het grootse gedeelte bebouwd met boulevard woningen.

De Oude Kerk staat als een blikvanger tussen de woningen en daarna staan we voor een ingepakt gebouw waar we op dat moment niet van wisten dat het de oude vuurtoren was de Vuurbaak van Katwijk.

We vragen aan het einde voor alle zekerheid nog even de weg aan een echte Katwijker zoals hij zelf aangaf, over het strand 10 km en door de duinen 14 km, we beginnen door de duinen.

Op het einde van de boulevard nemen we het wandelpad door de duinen richting Wassenaar, het voetpad loopt nagenoeg parallel aan het drukke fietspad, in de natuur is het rustig op dit moment niet veel planten meer in bloei en de vogels houden zich ook rustig of zijn inmiddels al vertrokken naar het zuiden.

Het is een heerlijk gebied om te wandelen, net voor de Wassenaarseslag besluiten we om het strand op te zoeken we zijn nu ongeveer op de helft van onze wandeling.

Het is laagwater en het strand is goed te belopen maar we hebben de wind nu pal op kop, voor de kust liggen een twintigtal zeeschepen voor anker te wachten op orders, ze zijn net aan het draaien vanwege het kerend tij.

In een duinpan zoeken we een plekje uit de wind om onze boterham op te eten, we worden inmiddels in de gaten gehouden door wat Zilvermeeuwen, zou Blew hier achter zitten.

We lopen verder over het strand richting Scheveningen waar in de verte de pier in zicht komt, op de zeereep veel Grote Sterns, Visdiefjes, Scholekster, Zilvermeeuwen en Mantelmeeuwen, ze worden regelmatig opgeschrikt door loslopende honden.

Om ongeveer half drie zijn we op de boulevard van Scheveningen wat een contrast met Katwijk, hier een volgepropte boulevard met afschuwelijk lelijke winkels we nemen hier een ijsje en genieten, verwonderen en verbazen ons even aan het publiek wat hier rond loopt.

We besluiten om deze drukte snel te verlaten en gaan met lijn 1 naar Den Haag HS, om kwart over vier zitten we weer in de trein richting de Zeeuwse kust ik maak geen vergelijk maar we hebben weer een mooi stukje Nederland gezien.

Vreemd element in de duinen

Blew op bezoek

31 gedachtes over “Wandeling van Katwijk naar Scheveningen

 1. Mooi Draver! Zeer bekend terrein voor mij inderdaad. Hoop dat je iets aan mijn routebeschrijving hebt gehad. De moskee is een Soefi-tempel, het bekijken waard! Aan de zeeschepen kun je zien of het eb of vloed wordt. Je foto’s hebben flink wat drama! Heb je gezien dat de witte kerk wordt schoongekrabd? De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed wil dat zo.
  Plezier en groet, Blew

 2. Mooie serie Draver. Vooral die tegenlicht met fietsen.
  Ik wist niet dat ze ook van die ministrandhuisjes hadden tegenwoordig. Zie je die op Walcheren ook?
  Het lijkt me niet druk daar. Zijn de mensen het mooie weer zat?
  Ceesgegroetje

 3. Mooie blog Draver, maar ik heb toch nog een vraagje.. waarom wandel je dan , om de drukte te ontwijken, niet door de Amsterdamse waterleiding?? Je bent er zo dichtbij. Gewoon een tip!! Goed dat je heerlijk gewandeld hebt, want daar ging het geloof ik ook om. Nogmaals een compliment voor de blog!!

 4. jee, wat veel schelpen.
  hier bij ons zie ik meestal nog niet eens een tiende deel ervan bij elkaar.
  mooie foto’s, bedoelde ik dus ook, maar dat heeft iedereen al gezegd…

 5. Ooit liep ik dezelfde route.
  Bij gebrek aan een geschikte plek om mijn tentje op te zetten ben ik door gelopen naar Hoek van Holland. Waarna ik rond middernacht mijn tentje bij een bunker heb opgezet.
  De volgende dag ben ik richting Rotterdam verder gelopen.
  Vriendelijke groet,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s