Omloop van Zeeuws – Vlaanderen 2009

Woensdag naar Zeeuws-Vlaanderen we hadden een uitnodiging gekregen om mee te rijden met de fietstoertocht de Omloop van Zeeuws-Vlaanderen georganiseerd door de Marechaussee brigade te Terneuzen, het vertrek was vanaf de sportvelden van de voetbalvereniging Terneuzense Boys.

Dit betekende dat ik woensdagmorgen vroeg op pad moest we hadden afgesproken dat wij met een groep van onze toerclub op de fiets naar Terneuzen zouden rijden.

Om kwart over zeven van huis naar de boot in Vlissingen vertrek vijf voor acht, om half negen staan we in Breskens, en rijden dan onder aan de dijk van de Westerschelde in een uurtje naar Terneuzen.

Ik had wel de indruk dat we wat aan het dwalen waren maar een van onze leden is afkomstig uit dit gebied en was er van overtuigd dat dit de kortste route was.

Aangekomen in Terneuzen staat de koffie gereed in de kantine daarna inschrijven voor deze toertocht het is al aardig druk en erg gezellig met de Zeeuws – Vlaamse en Vlaamse accenten.

Om tien uur staan we met ongeveer 150 deelnemers gereed voor vertrek voor een rit door West Zeeuws–Vlaanderen.

Een groot gedeelte van de deelnemers is afkomstig uit België , we worden vandaag begeleid door drie motorbegeleiders en twee auto’s van de Marechaussee.

We rijden nagenoeg de zelfde route terug zoals wij naar Terneuzen zijn gereden, via de Braakman naar Hoofdplaat, Nummer Een inderdaad een gehucht net voor Breskens, daarna door Breskens om een lusje te maken over de panoramaweg met uitzicht op het mooie Walcheren.

Hierna rijden we richting Groede en Oostburg na wat slingeren over binnenwegen komen we aan in IJzendijke voor de lunch.

Het eerste gedeelte was erg onrustig verlopen zeker drie valpartijen midden in het peloton, waarvan een toch wel heel vervelend na 10 km al vallen en een slag in je achterwiel verder de rit vervolgen in de bezemwagen.

Voor de lunch maken we een korte stop in de Brasserie Petit Paris waar we onze consumptiebonnen kunnen inwisselen voor een kop soep en een glas cola goed tegen het voorkomen van een mogelijke hongerklop.

Na de stop vertrekken voor de laatste 35 km, wij rijden nu via een grote lus naar het mosseldorp Philippine daarna door het natuurgebied de Braakman waar zich grote spaarbekkens bevinden van het waterbedrijf Evides.

In het laatste gedeelte gaan ook de km en wind een rol spelen, we moeten noodgedwongen het tempo laten zakken naar 27 km/uur om met het voltallige peloton compleet in Terneuzen te arriveren.

In Terneuzen rijden we over het sluizen complex in een lang lint naar de Scheldeboulevard met een mooi uitzicht over de Westerschelde en de overkant Zuid-Beveland, na 99 km zijn we weer terug op het sportterrein van de voetbalvereniging van Terneuzense Boys.

In de kantine even napraten en wat drinken daarna voor de laatste etappe richting de boot van Breskens naar Vlissingen, wij zijn ruim op tijd het Veerplein van Breskens, en nemen voor wat aanvulling van de koolhydraten nog een heerlijke cornetto, om vijf voor half vijf varen we over naar Vlissingen.

Nu rest nog acht zware km naar Middelburg na 178 km ben ik weer thuis.

Veerpont Prinses Maxima

Buitenhaven Vlissingen

Rust in IJzendijke

Brasserie Petit Paris

Terneuzen

Westerschelde zicht op Breskens

17 gedachtes over “Omloop van Zeeuws – Vlaanderen 2009

 1. Ach, in de slipstream en waaierend achter de motoren valt dat nog best mee hoor. Niet dan Draver?
  Overigens zou ik in Philippine zijn afgestapt voor een pannetje mosselen met boerenbrood.
  Fietsgegroetje

 2. Cees maar met 150 man kan je niet met zijn allen achter die motoren zitten, het was een zenuwactige bedoeling in het peloton door het harmonica effect, daardoor ook regelmatig valpartijen. In Philippine was de drang groot om aan tafel aan te schuiven voor een pan heerlijk kokende mosselen.

 3. Draver, voor fossiele haaientanden kan je nog terecht aan het strand bij fort Rammekens bij Ritthem.
  Is zo’n groep niet te groot Draver.?? Met dit soort groepen en met zovelen gebeuren "bijna" altijd valpartijen.
  Soms met hele nare gevolgen. Goed verhaal en mooie beelden.
  Gisteren mijn familie bezocht op de Kampina te Oisterwijk, ik ben tegengekomen : groot koolwitje, gehakkelde aurelia, landkaartje,bonte zandoog, atalanta,heideblauwtje,vuurvlinder,distelvlinder en de rups van de dagpauwoog wel 100 en dat is een zeldzaamheid als je die tegenkomt. Dus ik zag dat het goed ging met de familie en nakomelingen. Ikganusubsidieaanvragenvoorverlengingvanmijnvliegurengroet.
  Draver je moet nu toch wel beschikken over een "bere"conditie.

 4. Icarusblauwtje Inderdaad was de groep te groot mede met lieden die niet gewend zijn om in een groep te rijden, en de conditie speelt ook een rol.
  Mooi gebied de Kampina kom ik wel eens met mijn ATB in de winter, maar dan zijn jou familie leden helaas verdwenen.

 5. Graag gelezen Draver. Ook de foto`s geven een indruk hoe zo`n tocht verloopt. Mooie nieuwe pont.
  "Pap in mijn benen", schrijf je. Tijdelijke verzuring spieren?. Balans opbouw-afbraak en proces afvoer afvalstoffen? Wat is jouw verklaring en wat eten jullie zoal? Ben benieuwd.

 6. Smokey Robbinson ik probeer gezond te eten en als het nodig is voor een zware inspanning veel koolhydraat rijk voedsel stapelen. Maar met een paar krentenbollen en rijpe bananen is het ook goed te doen. Ik neem beslist geen suplementen in.

 7. Bedankt voor je toelichting Draver. Gezond eten is een must voor sporters. Medio jaren tachtig heb ik met een wereldkampioen gesproken en hem naar zijn bevindingen op dat gebied gevraagd. Hij moest zeer strikt leven,m.n. ook op voedingsgebied. Hij kreeg extra supplementen voorgeschreven en meldde dat veel andere sporters die hij kende dat niet hoefden…In jouw (duur)sport is extra accent op de koolhydraten een noodzaak, omdat je die het meest nodig hebt. Bij krachtsport is de inname van eiwitten belangrijk. Dit slechts als illustratie en voorbeeld, wat je natuurlijk al wist.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s