Fruitplukker

Voor fruittelers is het niet gemakkelijk om plukkers uit eigen streek te vinden. "Het geeft jongeren, werklozen, gepensioneerden en huismoeders nochtans de mogelijkheid om wat extra geld te verdienen. Bij de fruitteler waar ik nu een paar weken in de boomgaard werkzaam ben als fruitplukker is het niet veel anders maar hij heeft ook een aantal weken gebruik gemaakt van Poolse plukkers. Het is een gemêleerd gezelschap vooral tijdens de koffiepauzes is het genieten van de sterke verhalen en de ervaringen die dan uitgewisseld worden. Het maakt niet uit wat voor weer het is regen, wind, zon we zitten dan met een groep van tussen 15 en 30 personen op fruitkistjes in de boomgaard als een grote familie bij elkaar. Je moet hier niet nadenken alleen maar uitvoeren wat je gevraagd wordt en zorgen dat de appels en peren op de juiste manier geplukt worden en in de kisten komen te liggen. In het begin ben je geneigd om je met de bedrijfsvoering te gaan bemoeien, maar daar is totaal geen belangstelling voor van de fruitteler. Hij voert zijn bedrijfsvoering al meer dan 40 jaar op zijn eigen manier uit, dit overgenomen van vader op zoon, inmiddels is de zoon ook al 65 jaar. Er zijn in deze periode heel wat soorten fruit door mijn handen gegaan zoals Elstar, Jonagold, Golden Delicieus, Jonami, Conférence , Doyenné du Comice je moet ze als eieren behandelen, de ene keer moet er op kleur geplukt worden en soms kan de hele boom kaal gepluk worden. Het is genieten in de boomgaard je plukt bijna iedere dag met iemand anders maar het zijn ook zware dagen vooral omdat wij met zijn vieren iedere dag met de fiets 12 km onderweg zijn voordat we op onze tijdelijke werkplek in de boomgaard zijn. Voor het trainen op de fiets of een rondje hardlopen is als ik thuis kom geen energie meer voor over, ik ben blij dat ik de klok van half elf haal, Pauw en Witteman heb ik weken al niet meer gezien op de TV. Maar het einde van de fruitpluk is in zicht en dan kan ik mijn verdiende loon omzetten in een nieuwe MTB.

 

Elstar

 

 

 

 

 

 

 

Koffie pauze

 

 

 

 

 

 

Sierappels voor de bestuiving

 

 

 

 

 

 

 

22 gedachtes over “Fruitplukker

 1. Wat is dat verdiende (uur)loon, Draver? Dat wil ik wel eens weten. Misschien is dat de reden dat het moeilijk is om plukkers uit de eigen streek te vinden?
  Veel plezier met je MTB straks! Lekker door de boomgaard crossen.

 2. solvejg ik heb in deze week heel wat opgestoken wanneer en hoe een appel of peer goed is voor de pluk.
  een belangrijke factor is vanzelf de zon, maar net zo belangrijk zijn de temperatuursverschillen tussen de dag de nacht.

 3. Leuk om te lezen en te zien op de foto’s hoe gemoedelijk en relaxed een en ander in z’n werk gaat, Draver! Ik kan me voorstellen dat je vroeg in je mandje ligt na zo’n dag hard werken in de buitenlucht…..
  Dank voor het delen en deze prachtige inkijk……Groetjes van hier!

 4. Haha….het einddoel is nu ook bekend. Welk merk wordt het……?
  We krijgen zeker nog wel meer te lezen over je keuze hoop ik.
  en goed eten en uitrusten….is heel belangrijk.

 5. Mooi, Draver. Ik voel me er direct thuis. Hoeveel tijd heb ook ik niet doorgebracht in de boomgaard. Ook met soms een zeer geëmailleerd gezelschap. (Gemêleerd, Draver.)
  Ceesgegroetje

 6. Mooi Draver dat plukken van het fruit op die manier ook heerlijk buiten en contacten met anderen. Een mooie reportage en foto’s. De Qaurlespolder kan ik me nog herinneren als " nieuw" met van die rechte paden uitstekend om te fietsen op b.v. de racefiets, domein van o.a. Jan Raas, om daar tempo’s te rijden. Dat was toen verder in Zeeland niet te vinden. Mooi he al dat fruit en vooral die prachtige en mooie " een kwaliteitspeer" de Doyenne du Comice, alleen het woord al! Volgens mij moeten ze jou ook geen 2 uur opsluiten in een huis, jij moet buiten kunnen zijn, prachtig!! Ga zo door Draver! Zodanvliegikweerverdergrroet.

 7. on_yer_bike helaas niet, maar je wilt altijd meer dan dat er in je spaarpot zit, maar ik heb nog wat in te ruilen. Nu nog kiezen tussen Cube en Stevens !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s