Blootsvoets hardlopen is beter

Rennen op blote voeten belast je lichaam minder dan rennen met sportschoenen. Met loopschoenen landen we altijd eerst op de hielen, en dat veroorzaakt een zwaardere schok. Een internationaal onderzoeksteam kwam tot die conclusie in Nature deze week.

Sportievelingen die zonder schoenen lopen, hebben de neiging eerst het voorste deel ofwel eerst het platte deel van de voet op de grond te plaatsen. Daardoor ondergaan hun gewrichten bijna geen schokken. Hardlopers met verende schoenen laten hun voet vaker op de hiel landen. Hoe zacht de zool van de schoenen ook is, het veroorzaakt telkens een harde klap. Blootsvoets-lopers hebben volgens de onderzoekers minder risico op overbelasting, de zogenoemde repetitive strain injuries. Net zoals professionele hardlopers, omdat die met schoenen hebben geleerd met de voorvoet te landen.

‘De mens doet al miljoenen jaren aan harlopen, maar de moderne loopschoen is een uitvinding van de jaren zeventig van de vorige eeuw’, zegt evolutiebioloog Daniel Lieberman van Harvard Universiteit. Onze schoenen lijken dus de manier waarop we lopen te hebben veranderd, en zou dus ons lichaam meer hebben belast. Hij en zijn team lieten voor hun studie vertraagde video-opnames maken van geschoeide en ongeschoeide amateurlopers uit de Verenigde Staten en uit Oost-Afrika.

Ondanks de schoenen incasseert driekwart van de moderne joggers bij elke pas twee tot drie keer hun lichaamsgewicht. Die impact krijgt de loper 600 keer per kilometer te verduren. Dat eindigt bij minstens 30 procent van de amateurlopers in blessureleed.

Lieberman raadt wel niet aan de loopschoenen aan de haak te hangen. ‘Als je al je hele leven op schoenen loopt, zijn de spieren in het onderbeen niet aangepast aan blootsvoets lopen.’ Maar je kunt met enige oefening wel een blootvoetloper worden. Op zijn website geeft Lieberman lopers tips. (rvb)

©  bron Eos-magazine

35 gedachtes over “Blootsvoets hardlopen is beter

 1. Antoinette ik ook niet maar we kwamen regelmatig op Texel en daar heb ik met div. hardloopwedstrijden meegedaan en daar liepen veel van de Texelaars wel op blote voeten, maar dat was wel over het strand.

 2. de makers van loopschoenen lanceren toch ook geregeld nieuwe modellen waardoor – volgens de reclame – de manier van lopen ineens heel anders wordt, net of je op je blote voeten loopt… meestal verdwijnen die schoenen dan tòch weer van de markt.

 3. Ik moet er niet aan denken, op blote voeten…
  Maar het zal een kwestie van wennen zijn, en inderdaad na verloop van tijd in de zomer voelt het prettiger om op blote voeten te lopen, dan ben ik het weer meer gewend. En mijn voeten ook. Maar we dragen teveel en te vaak en te lang schoenen.
  Hartelijke groet, Coby

 4. Maria het is veel natuurlijker om blootvoets te lopen, maar helaas wij zijn gewend aan allerlei aanpassingen aan de hardloopschoenen, zoals hakverhoging voor de achillespees, proneren en suproneren. En tegenwoordig moeten er ook altijd aangemeten inlegsooltjes in je hardloopschoenen.
  En dat alles omdat onze voeten te veel verwend zijn door al deze aanpassingen.

 5. Heb ik ook gelezen, maar wel met enige verbazing.
  Hoe lang zien we nu al foto’s en filmpjes van voet- en schoenafdrukken van lopers waar allerlei onderzoek is gedaan naar de belasting (meestal met high-tech schoenen als resultaat).
  Allemaal uitgevoerd aan universiteiten…
  Waarom dan nu pas dit????
  zijn die lui vanaf zeg 1990 allemaal hersendood geweest of wat?
  Daarnaast, toen ik een klein mannetje was liep ik met mijn nog spierwitte haartjes overal op blote voeten door – en overheen te rennen achter een balletje aan. Grint, glas, niets kon me deren. Kwestie van gewenning dus.

 6. De mens heeft duizenden jaren zonder schoenen gelopen. Dus het ligt voor de hand. Zelf hou ik het op schoenen, met 2 paar sokken. Maar ik loop niet meer zo hard…;o)

 7. Draver, ik adviseer je zelfs niet zonder schoenen op het strand en zeker niet langs de vloedlijn te lopen. Uit eigen ervaring weet ik dat er scherpe randen van blikjes liggen waar je je aan kan verwonden om nog maar niet te spreken van glasscherven. Dat komt van schepen. Je zult daar alléén lopen en een flinke sneewond opdoen!!! Draver wees voorzichtig.Noodverbandmeegroet, Icarusblauwtje

 8. landheha ik heb in mijn lange hardloopbaan ook met van alles gelopen, tot zelfs geheel verbouwde schoenen bij Schrijver in Utrecht, maar nu loop ik op een neutrale schoen.
  Maar het is een mooi item om over te discussseren, en in het Eos magazine staan altijd heel interessante artikelen over wetenschap en techniek.

 9. Blew zomers aan het einde van onze training dan duiken we meestal even de zee in en het laatste stuk loop ik altijd een paar km zonder mijn schoenen, en dan zijn mijn voeten gelijk ook weer droog en nagenoeg zandvrij.

 10. Mijn trainer zei dat ik een voorvoetloper ben, evenals de man in de orthopedische schoenwinkel (met allerlei apparatuur bij de meting). Misschien heb ik geluk. Ik ga nu elke keer langer proberen nog optimaler op de voorvoet te lopen, volgens advies van de trainer. Ik ga dan ook veel sneller, zonder dat het te veel energie kost. Het kost even tijd, want de kuiten moeten hiervoor meer op kracht komen. Dat houd ik steeds langer vol.

 11. Draver toen ik zestien/zeventien was rende ik regelmatig een rondje dorp. Dat betekende het dorp uit via de dijk, afslaan naar een lange polderweg, langs het fietspad het dorp weer in en na vijf kilometer stond je voor de kerk waar het rondje begon. Ik droeg destijds zweedese klompen of slippers. Dat liep niet, daarom deed ik het op sokken, gewoon over de weg. Het beviel goed, maar bij de marine vonden mijn collega’s het slecht voor mijn voeten en kocht ik mijn eerste hardloopschoenen. (Overigens behoren mijn voeten nu bij de meest pijnlijke delen van mijn lijf, of dat met dat lopen van toen te maken heeft?)

 12. Ik weet het, ik weet het. Ik ga dikwijls hardlopen over het strand; op blote voeten. Lekker.
  Maar dat zie ik jou nog niet doen bij vorst-aan-de-grond. (Beatrix failliet…)
  Ceesgegroetje

 13. Op hardlooptraining adviseren ze nog steeds erg te letten op hoe je je voet neerzet en goed van hak naar teen af te wikkelen. Dus niets over op de voorvoet landen… Er was ooit een hardloopster, ik geloof uit Zuid-Africa, die haar wedstrijden liep op blote voeten.

 14. lisettexoverxnld, het is tijdens de looptraining heel belangrijk dat de atletiektrainer naar de loopafwikkeling kijkt en d.m.v. van loopscholing het aanleren van een betere techniek en het afwikkelen van de voet. Maar dat lukt niet in alle gevallen.

 15. Martin je bent wel een pionier geweest op wolle sokken hardlopen, maar bij mij heeft het hardlopen ook zijn sporen achtergelaten aan mijn voeten. Maar daar kan ik redelijk mee omgaan.

 16. Draver, sinds een jaar kan ik mijn geliefde sport joggen niet meer uitvoeren, na ruim 18 jaar dit te hebben gedaan trouwens. Een enkel-kwetsuur, leverde steeds meer pijn in instabiliteit op.
  Maandenlange fysio gehad. Zooltjes aangemeten, stevige schoenen aantrekken.
  Ik heb alles gedaan en de klachten namen alleen maar toe, in plaats van af.
  Zelf had ik al ontdekt, dat als ik maar op blote voeten liep – in en om het huis dan – dat ik nagenoeg zonder pijn liep……..E.e.a. sluit een beetje aan bij dit nieuws in je blog.
  Volgende week ga ik naar de sportschool en wat denk je dat ik daar ga uitproberen?
  Juist: op blote voeten joggen op een loopband.
  Ik ben reuze benieuwd!!!

 17. Draver,
  Ik loop hard in de bergen (PYreeën) en heb natuurlijk daar voor goede schoenen nodig. In Girona kun je die kopen. Niet in Nederland omdat Nederland geen bergen heeft.
  Ik heb 1 keer op bloten voeten gerend, op het strand. Al mijn tenen hadden blaren.
  Groet

 18. Cees het is natuurlijk hier nagenoeg onmogelijk om op je blote voeten hard te lopen, maar voor de ontwikkeling van je voetspieren zou het welkome aanvulling zijn.

 19. Geroma ik weet er alles van blessures en aanpassingen aan schoenen, maar het lukt mij op dit moment weer even om zonder problemen te lopen. Maar nu even een moment wat minder, slecht weer verkouden en een onwillige rugspier.
  Veel succes op de sportschool goed alternatief, maar wandelen kan ook geen kwaad als lichaams beweging.

 20. Interessant blog. Ben zelf geen hardloper dus zal me er niet te zwaar in verdiepen. Blootsvoets wordt mij door mijn huisarts afgeraden vanwege artose in de grote teen en een wat doorgezakte voet. Nit prettig voor de onderkant van de voet om zonder schoeisel en mijn zo onmisbare vibrionveer te lopen.
  Wel wandel ik regelmatig en in normaal tempo een kilometertje of tien/vijftien (met ruime rustpauze) en dat is al veel voor mij met ook een afwijking in beide heupen.
  Wandel ze, draver

 21. Sinds september 2006 ben ik een blootvoetse hardloper. Ik vind dat de aandacht voor de rommel op straat erg overdreven wordt. In bijna 3,5 jaar tijd heb ik een enkele keer een klein glassplintertje opgedaan en nog nooit een echte verwonding. Als je je handen ergens aan open haalt is dat toch ook geen reden om dan maar handschoenen aan te trekken?

 22. Peter dank voor je reactie, helaas heb ik de uitzending op de radio gemist, probeer hem op te zoeken op internet. Toen ik het verhaal had gelezen dacht mooi stuk voor mijn weblog voor de reacties, loop zelf normaal op hardloopschoenen,maar als ik op strand ben in de zomer probeer ik de zomer regelmatig blootvoets te lopen.

 23. Ik zou zeggen orthopedische sokken met nopjes. Want een glas in je voet is ook niet zo lekker. Hoewel zo’n sok waarschijnlijk ook niet glasbestendig zal zijn.
  Om de overdaad aan kilo’s kwijt te raken had ik juist bedacht om te gaan rennen hier op de dijk. ik heb ouwe nikes met van die airdingen. Niet goed dus.
  Hmmm…lastig. Soms is het beter niet te veel te weten;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s