Kerkuilen goed begin broedseizoen

Vrijdagavond de eerste ronde afgesloten van mijn controle van de Kerkuilennestkasten in het gebied ten noorden van Middelburg en een paar plaatsen in de omgeving van Biggekerke en Koudekerke.

In totaal hebben we negen nestkasten bezocht en het totaal aantal broedsels staat op dit moment op zes best een goede score de overige drie plaatsen zijn vrij nieuw en nog niet bewoond door Kerkuilen. Bij de zes broedgevallen zaten er in vijf van de kasten al jongen Kerkuilen in een kast zelfs zes pullies waarvan er twee al behoorlijk groot zijn de andere vier zaten verstopt onder de donsveren van hun grote zus of broer, helaas zullen zij het vermoedelijk niet overleven ze zijn te zwak en te klein om het gevecht om voedsel.

In de laatste kasten die we vrijdagavond bezochten zaten twee volwassen Kerkuilen op een nest met een ei, vermoedelijk is dit echtpaar wat later begonnen met het broedseizoen. De andere kast was helaas leeg maar wel in deze schuur vier nesten van Boerenzwaluwen. De natuur blijft boeien.

Voorlichtingsmateriaal kerkuil: € 5

De kerkuil heeft een zware periode doorgemaakt. Door veranderingen in het landschap en intensievere landbouwmethoden was er minder aanbod van zijn stapelvoedsel, de veldmuis. Ook verdwenen er nestplaatsen. In groter wordende dorpen waren kerken een steeds minder interessante broedplaats en schuren werden afgebroken of ontoegankelijk gemaakt.

Door heel Nederland zijn zo’n 1.000 vrijwilligers actief voor kerkuilen. Zij zijn verenigd in de Stichting Kerkuilenwerkgroep Nederland. De vrijwilligers hingen al meer dan 10.000 kerkuilnestkasten op bij bewoners van het platteland. Jaarlijks controleren zij de kasten en maken ze schoon. Hun werk heeft veel effect: er broeden nu, afhankelijk van de muizenstand 1.800 tot 3.000 kerkuilparen in Nederland.

De Kerkuilenwerkgroep wil boeren en andere mensen met een kerkuilnestkast op het erf betrekken bij de bescherming van deze bijzondere vogel. Zij geven daarvoor jaarlijks een nieuwsbrief uit. Voor de productie en verspreiding van deze nieuwsbrief heeft de werkgroep onvoldoende geld. Helpt u mee de kerkuil te beschermen? Doe mee met een donatie van € 5 voor het maken en verspreiden van 5 kerkuilnieuwsbrieven in 2011.

Ja, ik help de kerkuil

http://www.beleefdelente.nl/kerkuil

 

 

7 gedachtes over “Kerkuilen goed begin broedseizoen

  1. De kerkuilen van beleef de lente doen het heel goed. De steenuiltjes jongen groeien ook als kool. Ik hoop dat ze allemaal uitvliegen.

  2. Draver: gisteren had ik het er nog over, wat hebben we nu eigenlijk niet in Middelburg: prachtige monumenten, aansprekende evenementen, geweldig weer met soms geweldig onweer, Middelburg heeft het!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s