Fort Rammekens IVN ledendag

Zaterdagmorgen naar de IVN ledendag op een geweldige locatie op Walcheren een van de mooiste cultuurmonumenten van Zeeland het Fort Rammekens, een eeuwenoud verdedigingswerk uniek in zijn soort. Het fort werd in 1547 op een strategische plaats gebouwd in de monding van de Schelde, van hieruit kon de scheepvaart worden beheerst.

Maar zaterdag was het verdedigings bolwerk in het bezit voor de ledendag van het IVN in Zeeland, na de ontvangst met koffie en een bolus werden we toegesproken door onze Zeeuwse weerman Jos Broeke.

Jos Broeke was zeer in zijn nopjes op zijn eigen grondgebied Ritthem, toen het nog een zelfstandige gemeente was op Walcheren vertelde hij met trots dat het de grootse gemeente was op Walcheren in oppervlakte. Na het weerpraatje “ wat doet het weer vandaag “ kregen we nog een toelichting van de verwachting voor de komende dagen in een sfeervolle ruimte wat vroeger diende als kazemat.

Hierna mee gelopen met de excursie in en om het fort, het was weer heel wat jaartjes geleden dat ik hier zelf als gids had gelopen. Onderweg nog wat leuke vogel waarnemingen zoals een Kleine Zilverreiger een juveniele Jan van Gent boven de Westerschelde richting Vlissingen, en bij het terug wandelen naar het fort nog zeven Zwarte Mezen in het bos.

Na de lunch was het gedaan met het mooie heldere weer zoals al voorspelt was door Jos Broeke kregen we nu te maken met buien, maar het eerste gedeelte na de lunch was binnen in een kazematten ruimte met een presentatie over de stoepbeplantingen in de binnenstad van Middelburg door Johan Antheunisse.

Daarna als afsluiting nog vreselijk veel gelachen met de Zeeuwse verhalen van Frans van der Heijden vooral het verhaal vanuit Biggekerke kwam me bekent voor toen de badgasten bezit gingen nemen van onze stranden.

Een heerlijk dag in de natuur een goed alternatief voor het tijdelijk leven zonder de racefiets en de loopschoenen.

 

 

 

Weerman Jos Broeke

 

 

 

Pad naar Fort Rammekens

 

 

 

Fort Rammekens

 

 

 

Zicht op de binnenplaats

 

 

 

 

 

 

 

Industrie annex natuur

 

 

 

 

Presentatie in de kazematten

 

 

 

 

Zeeuwse verhalen

 

 

 

 

50 jaar IVN

 

 

 

Advertenties

10 gedachtes over “Fort Rammekens IVN ledendag

  1. @ Zwollywood
    Een heel goed najaar voor de paddenstoelen, momenteel weinig tijd om daar aandacht aan te besteden. Druk naar het kijken en volgen van de vogeltrek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s