Veermansplaat in de Grevelingen

Zaterdag een dagje op bezoek geweest bij Staatsbosbeheer met als thema beleef het water, de eilanden en elementen van de Grevelingen een spannende en natuurlijke manier tijdens de vrijwiligersdag 2010. Deze dag werd georganiseerd voor alle vrijwilligers die actief zijn voor Staatsbosbeheer.

Het grootste gedeelte van deze dag speelde zicht af op de voormalige zandplaat de Veermansplaat een langgerekt eiland, met een breedte van ± 1 km en een lengte van ± 4 km, ca. 370 ha groot en gelegen tussen de Slikken van Goeree en de Slikken van Bommenede. Het is het meest begroeide eiland in de Grevelingen met grote oppervlakten Duindoornstruiken en Wilgen.

Langs de randen liggen schelpenbanken en slikachtig terrein. Veermansplaat wordt begraasd met Shetlandpony’s (jaarrondbegrazing) en met koeien (seizoenbegrazing); daarnaast worden delen gemaaid (bron: Trudy Leerschoon, Natuur- en Recreatieschap de Grevelingen).

De Parnassia is een van de laatst bloeiende planten van de Grevelingen, het is erg nat op het eiland je loopt regelmatig tot je enkels in het water. Vandaag weer veel opgestoken van de ervaring van mede natuurgidsen over de daar voorkomende planten niet mijn sterkste kant, ik zelf had wat meer aandacht voor de vogels dat viel in het begin wat tegen nagenoeg geen zangvogels in het struikgewas ik had deze dag mijn hoop gevestigd op een jagende Zeearend.

Het is vandaag bij een jagende Slechtvalk en Smelleken gebleven, maar de veelheid aan watervogels maakte weer veel goed, zoals de Lepelaars, Kleine Zilverreigers en de vele Steltlopers en Eenden soorten.

Na het bezoek aan de Veermansplaat varen we via de Stampersplaat weer terug naar de haven van Bommenede, met als verrassing een rustende Zeehond op oeververdediging.

De Zeearend zondag wel gezien boven Walcheren een geweldige ervaring om deze grote vogel te zien zweven.

 

Veermansplaat

 

Parnassia

 

Herfstbitterling

 

 

Wilgenhoutrups

 

 

Wandelpad !

 

 

Kleine Veermansplaat

 

 

 

 

 

 

Advertenties

13 gedachtes over “Veermansplaat in de Grevelingen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s