Zwanenwater op een herfstachtige middag

Eind oktober een paar dagen Noord-Holland er staat veel wind en zo nu en dan wat regen maar ik besluit toch om een bezoek te brengen aan het vogelparadijs in de duinen het Zwanenwater.

Geen lid van Natuurmonumenten betekent een toegangskaartje kopen bij de ingang aan de doorgaande weg richting Callantsoog. Het is uiteraard niet druk op deze herfstachtige dag ik denk dat ik de enige bezoeker ben deze middag ik loop de route die aangegeven is in de folder die beschikbaar is bij de ingang.

Het eerste gedeelte loop ik met de wind tegen aan de rand van het duingebied en het natte gedeelte van het duinmeer Eerste Water. Van vogels zal vandaag weinig te verwachten zijn er is te veel wind, ze zitten vandaag heerlijk in de beschutting, en er is geen vogeltrek want de wind zit totaal in de verkeerde hoek uit het zuiden.

Mijn eerste vogels zie ik vanuit de eerste observatie hut die goed gecamoufleerd een aardig stuk in het duinmeer staat, hier alleen wat Futen en Kuifeenden. Nu loop ik verder naar de tweede observatie hut op de kop van het grootste natuurlijke duinmeer van Europa de Tweede Kamer ook hier is nagenoeg niets te zien door de harde wind die door de kijkgaten door de hut blazen. Langs het pad richting deze hut wel ontzettend veel merels die in de braamstruiken aan het foerageren zijn.

Het tweede gedeelte gaat hoofdzakelijk door een duingebied wat begroeid is met wilgen, berken en de Amerikaanse vogelkers de pest in de meeste duingebieden. Even verder zie ik wel dat er hard aan gewerkt wordt om de uitbreiding van de Vogelkers tot stand te brengen. In dit gedeelte toch wat leuke waarnemingen zoals een Smelleken, Torenvalk, Staartmezen en Koolmezen.

Toch geen spijt van deze wandeling de verwachtingen waren gezien het weer niet hooggespannen, ik kom hier zeker nog een keer terug en dat zal dan in het voorjaar zijn want dan is dit gebied op zijn mooist.

 

Ingang Zwanenwater

 

 

 

 

 

 

 

 

Duinmeer Eerste Kamer

 

 

Ingang observatiehut

 

 

Struikheide

 

 

Strijd tegen de Vogelkers

 

 

Observatiehut

 

 

 

Schuimkoppen op het Duinmeer

15 gedachtes over “Zwanenwater op een herfstachtige middag

 1. Mooi en zeer vertrouwd, Draver! Het Zwanenwater was mijn ‘achtertuin’ toen in nog in Callantsoog woonde. Nu nog steeds een ‘verplicht’ nummer bij elk bezoek aan de ouders. In elk seizoen even mooi.

 2. Sfeervolle en mooie serie, Draver.
  Een tip: Met het free download programma Picasa3 van Google, kun je heel simpel en eenvoudig, foto’s rechtzetten. (foto 4 en 9)
  Lieve groet!

 3. Een mooi gebied, ook op een sombere dag, alleen geen vogels:-(
  Je dopheide is struikheide, maar het zijn mooie foto’s.
  Over de vogelkers, het is de Amerikaanse die bestreden wordt, ooit aangeplant als opvulstruik, die zich tot een ware plaag ontwikkelde. Er is echter ook een Europese vogelkers, die op veel plaatsen vooral in het zuiden inheems is en een prachtige struik tot kleine boom.

 4. @ Geroma
  Ik gebruik CS4 van Adobe en daar zit zoveel in dat ik het soms niet kan vinden, maar ik zal deze twee nog eens in het bewerkingsprogramma zetten, dank voor de tip.

 5. nog even over de vogelkers
  ik neem aan men de uitbreiding van deze tot stilstand probeert te brengen
  nu kon ik dat uit de context wel opmaken
  maar het zal misschien toch wat verwarrend overkomen

 6. @ Antoinette
  Het gaat inderdaad om de Amerikaanse vogelkers, ze proberen ook hier het duin open te houden dankzij de inzet van vrijwilligers, en natuurlijk de grazers die hier lopen.

 7. @Assyke
  Met behulp van vrijwilligers proberen ze de opmars van de Amerikaanse vogelkers tot stand te brengen, maar het is een ongelijke strijd met de middelen die we nu gebruiken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s