Kleine Klapekster zondagmorgen vroeg wakker

Zaterdagavond een melding van een Kleine Klapekster, ik was aan de telefoon en hoor tijdens het gesprek een piepje vermoedelijk het sms’je van deze dwaalgast op Walcheren.

Na het lange gesprek zie ik inderdaad het bericht met de melding van de Kleine Klapekster in een paardenwei omgeving rondweg Koudekerke, het is inmiddels kwart voor zeven het gaat al wat schemeren  en besluit om niet te gaan.

Toch wel benieuwd wie deze bijzondere waarneming voor Walcheren voor het invallen van de duisternis konden meepikken, tot mijn grote verbazing zie ik op Waarnemen.nl elf lokale vogelaars die de moeite hadden genomen, het resultaat werd beloond want de Kleine Klapekster was nog redelijk te zien.

Een gemiste kans was mijn eerste reactie, maar hopelijk na een nachtje slapen van de vogel en de vogelaar zijn er nieuwe kansen.

Zondagmorgen vroeg op om kwart voor acht zat ik op de fiets richting Koudekerke het is nog donker, onderweg het verlossende sms’je met het bericht de Kleine Klapekster is wakker, ik zet even aan op de fiets om snel ter plaatste te zijn het is nog even zoeken.

Ik dacht lekker vroeg met een paar lokale vogelaars de Kleine Klapekster rustig te kunnen bekijken, verbazing is groot ik zie dat er al zeker 25 vogelaars aanwezig zijn die al met de telescoop en fotocamera in de aanslag staan.

Ik zoek een geschikte plaats en installeer snel mijn telescoop en mijn camera binnen handbereik.

De Kleine Klapekster is geweldig te zien hij zit niet al te ver weg op een paaltje en vliegt regelmatig naar beneden om grote insecten en wormen te vangen, een fascinerend gezicht met de opkomende zon.

Ik kom wat aan de praat met andere vogelaars ik was een van de weinigen op de fiets, mijn buurman vogelaar was deze morgen om drie uur in de nacht uit Groningen vertrokken richting Walcheren en dat allemaal voor een vogeltje.

De Kleine Klapekster is vergelijkbaar met een gewone Klapekster maar wel iets kleiner en de kleuren zijn anders namelijk voorhoofd zwart en de borst lichtbruin.

Dit is de tweede bijzondere waarneming deze week op Walcheren dinsdag in het natuurgebied aan de Zandvoortseweg al een Amerikaanse Smient.

De natuur blijft boeien.

Video gemaakt door Evert Froon


10 gedachtes over “Kleine Klapekster zondagmorgen vroeg wakker

 1. Geweldig leuke reportage, snoezig vogeltje.
  Maar wat is dat toch, al die oudere mannen die zichzelf getrakteerd hebben op duizenden euro’s kostende apparatuur, en in hun kostbare bolides het land afrijden om een zeldzaam vogeltje door een lens te zien? Hobby? Zelfverwennerij? Fantasieloosheid? Na-aperij? Scoren?
  Ik gun het ze, de rijkelui.
  Maar een ‘gewoon’ puttertje is ook allemachtig mooi.
  En een spreeuw! Als de zon schijnt, en zijn veertjes paarsgroen glanzen…
  En huismusjes!! En de diverse meesjes… enzovoort.
  Heb vandaag weer erg genoten van de twee torteltjes die dagelijks op een handje mais afkomen.
  En de paar oude zilvermeeuwen die ’s avonds komen kijken of er nog een restje avondeten overschiet. Die hebben zulke mooie witte hoofden, prachtige snavels, en hun ogen……

  • Gelukkig zijn het niet alleen oude mannen Selmasalo , er was ook een jonge dame uit het centrum van het land met de trein tot Middelburg en daarna op een huurfiets naar Koudekerke. Al erger ik me ook dikwijls aan het aantal auto’s wat gebruikt wordt om achter een vogel aan te rennen zelfs in ons gebied Walcheren, waar alle plaatsen goed met de fiets te bereiken zijn. Maar ieder zijn hobby de een gaat voor een postzegel en de ander voor een vogel naar de andere kant van het land.En inderdaad in de tuin geniet ik ook van de tuinvogels, deze avond zat er nog een mooie Zanglijster in de zon te genieten.

 2. De natuur blijft zeker boeien. Ik kende de kleine klapekster niet.
  Het zijn mooie foto’s, alwaar de vogelaars in vol ornaat te zien zijn. Ook de video is grappig de vogel te zien deinen op de bloemendeken.

  Vaker heb ik vernomen dat er hier of daar een zogenaamd “vogel kijken” is, ik begin er liever niet aan. Je word dan geacht ongeveer bijna een hele dag waar te nemen. Liever ga ik er dan alleen op uit om waar te nemen. Of postzegels bekijken… 😉

  • Johan op dit moment is de vogeltrek in volle gang en dat zijn de korte momenten in het jaar om bijzondere vogels te zien en te zoeken. En dan gaan we weer beginnen aan de karweitjes die nu blijven liggen.

 3. Je hebt mooie foto’s gemaakt. Met name van de vogelaars.
  Wat ik zo verdrietig vind is dat het deze jagers, want zo zie ik hen, blijkbaar geen moeite hebben met het feit dat het zo slecht is voor het ons millieu, dat gejakker door het hele land.
  Behalve dan de enkelen die per fiets of openbaar vervoer komen.

 4. Die kleine klapekster is wel klein zeg.
  Toch wel verrassend te zien dat al die vogelaars op dezelfde plek staan. Vogels vliegen toch rond? Of kun je een afspraak maken met die vogel voor een ‘fotoshoot’?

 5. Ik vind vogels prachtig maar om daar nu om 3 uur ’s nachts voor op te staan… bovendien rijdt er dan nog geen trein in mijn geval en is mijn verrekijker in Cambodja blijven liggen. (Zucht.)

  Mooi hoor, bloeiend koolzaad in oktober…

  Ceesgegroetje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s