De kwaaien hoek

De Kwade Hoek een dynamisch natuur en getijden gebied  gelegen in de kop van het eiland  Goeree-Overflakkee, dinsdag een groot gedeelte van de dag hier doorgebracht.

De auto geparkeerd op het kleine parkeerterrein op de hoek van Het Plaatje en de Oostdijkseweg.

Daarna ga ik het voor mij onbekende gebied in, ik heb me dacht ik goed voorbereid hoe ik via de bestaande wandelpaden door dit getijden gebied zonder natte voeten op de plaats van bestemming kan komen.

Het is erg stil in dit gebied op de dinsdagmorgen het gevoel van alleen op de wereld te zijn, na mij even te hebben georiënteerd op het gebied begin ik aan mijn wandeling.

Ik moet al snel een besluit nemen op een driesprong wat voor richting ik moet naar het noordoosten dus rechts af, onderweg hier al wat verrassingen de Watersnippen zijn hier talrijk aanwezig.

Al snel kan ik niet verder het voetpad staat geheel onderwater, via een lus kom ik weer op de plaats waar ik ben gestart.

Gelukkig kom ik hier een locale vogelaar tegen Jan Roukema uit Ouddorp, hij staat me op te wachten hij ziet waarschijnlijk aan mijn blik dat ik hier niet dagelijks rondloop.

We gaan samen verder naar het gebied waar momenteel  veel vogels te zien zijn die aan het foerageren zijn op de schorren.

Al snel worden we verrast met een overvliegende Grote Zilverreiger, via een slufter lopen we via een omweg naar het strand.

Vandaar is het zeker nog 2 km lopen door het mulle zand naar de kop van de Duinen van Goeree, maar er is onderweg veel te zien.

Op de vloedlijn grote aantallen Drieteenstrandlopers en Scholeksters, we houden ook de aanwezige meeuwen in de gaten.

Al pratende komen we in het schorre gebied, snel zien we een tiental kleine zangvogels driftig heen en weer vliegen.

We zetten op een strategische plaats de telescoop neer en al snel is duidelijk dat het om de groep Fraters gaat die hier al een paar weken worden gezien

Geweldig om zo’n grote groep te zien die druk aan het foerageren zijn op de verdorde planten, bij mijn laatste bezoek aan Texel ging het om een vogel.

Regelmatig vliegen ze op en krijgen gezelschap van een aantal IJsgorzen, ondertussen zien we ook regelmatig een Blauwe en Bruine kiekendief zweven boven de duintjes.

Door deze mooie niet alledaagse vogels, vergeet ik helemaal om naar bijzonder planten te zoeken.

Omstreeks half drie neem ik afscheid van Jan Roukema en wandel rustig terug over het strand, onderweg nog een Sneeuwgors in beeld.

Een heerlijke dag in een mooi natuurgebied waar ik zeker binnenkort weer terug kom.

Drieteenstrandlopers op de achtergrond de Maasvlakte

Jan Roukema

Fraters

6 gedachtes over “De kwaaien hoek

  1. Drieteenstrandlopers zijn fantastisch. Sinds ik bij Meijendelseslag eens iemand ontmoette met een 60 cm Nikon lens die de halve dag op zijn buik in het zand lag om ze te fotograferen (aanleggen, scherpstellen en vuren), moet ik altijd glimlachen als ik ze langs zie trippelen. Ik zie ze liever zo als op jouw foto, in een ‘wolk’.

  2. Oh wat een fijne foto;s, dat is in een minuutje slurpen wat jij in een halve dag deed (“diepe zucht”)..
    ‘Kwaaien hoek’, dat moet toch zo’n gat zijn dat de boze zee in het veroverde land gedraaid heeft?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s