Witbuikrotgans ( Branta hrota ) Zeedijk Westkapelle

Het was vanmiddag op de zeedijk van Westkapelle onstuimig zuidwest 6/7  hoogwater en het zicht helder, en op de steenglooiingen staan 14 Witbuikrotganzen te foerageren.

De rotganzen die in Nederland voorkomen zijn te verdelen in drie ondersoorten, die tegenwoordig als soort worden beschouwd, te weten: rotgans, zwarte rotgans en de witbuikrotgans.

De witbuikrotgans broedt op Groenland en Spitsbergen en overwintert in Ierland, Engeland en Denemarken. De rotgans broedt in Noord-Rusland en West-Siberië en overwintert in de Waddenzee, Zuid-Engeland en West-Frankrijk.

De zwarte rotgans broedt in Oost-Siberië, Alaska en Canada en is een dwaalgast in West-Europa. De drie vormen komen ook in Nederland voor, waarbij de rotgans het algemeenst is.

Van de witbuikrotgans is bekend dat ze soms ook in grotere groepen naar Nederland komen.

Net als alle andere ganzen verblijven rotganzen vaak in dichte groepen die gezamenlijk voedsel zoeken in weilanden en op akkers. Daarbij eet het gros en staan er altijd een paar op de uitkijk om mogelijk gevaar te bespeuren.

tekst Vogelbescherming Nederland.

DSC_1639

DSC_1640

DSC_1641

DSC_1669

DSC_1687

7 gedachtes over “Witbuikrotgans ( Branta hrota ) Zeedijk Westkapelle

  1. Wonderschone foto’s. Hier zie ik ze soms, een beetje foeragerend, en dan vallen ze nauwelijks op, zo klein en met zulke goede schutkleuren tegen de pieren en kades.
    Gekke naam: heb de neiging om ‘m te lezen als witbui-krotgans, of witbuikrot-gans, wat witbuikrot dan ook voor enge ziekte wezen mag.

    • Selma inderdaad bij jullie op de zeedijk zullen ze ook regelmatig aanwezig zijn om te foerageren, zeewier. Normaal meestal de meest voorkomende is de gewone Rotgans, en dan is het soms leuk om er een ondersoort uit te pikken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s