Broedtijd ?

Bericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland op zaterdag 4 december 2010

Rare titel boven dit Natuurbericht zult u denken, zeker als u naar buiten kijkt en er sneeuw en ijs ligt. Toch zijn er momenteel vogels die nog bezig zijn aan een broedsel, zoals een paartje kerkuilen in Ewijk. Ook zijn er recent jonge wilde eendjes gemeld op een parkvijver.

 Een paartje kerkuilen in het Gelderse Ewijk heeft momenteel vier kleine jongen, zo blijkt uit beelden op een webcam die al eerder in de nestkast was geplaatst. Waarschijnlijk vliegen de jongen van dit late broedgeval pas begin volgend jaar uit.

Van kerkuilen is bekend dat ze eigenlijk het hele jaar door kunnen broeden en jongen grootbrengen. Dit alles hangt natuurlijk samen met het voedselaanbod. Is er voldoende voedsel, voornamelijk in de vorm van muizen, dan zijn ze in staat om meerdere legsels verspreid over het jaar groot te brengen.

Ook van andere vogelsoorten zijn late legsels bekend. Van sommige soorten, zoals eenden, futen of nijlganzen, die ineens in november of december nog met jonge kuikens rondzwemmen kun je verwachten dat het fout gaat, zeker als er veel sneeuw en ijs ligt. Zielig voor de kleintjes, maar het is wel onderdeel van de natuur.

Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto’s: IVN Vecht en Plassengebied; Paul Hermans.

19 gedachtes over “Broedtijd ?

 1. @ Antointte
  Wel een mooie melding, zelf nooit van gehoord van de adressen die ik bezoek in de zomer voor de kontrole van de nestkasten van de Kerkuilen.

 2. Twee van mijn duiven hebben een apart hokje; daar is vannacht een jonkie geboren. Die is over ruim 25 dagen volwassen en vliegt begin januari uit ijs en weder dienende( het gezegde; in mei leggen alle vogels een ei, behalve de koekoek en de Griet…..klopt dus ook niet)

 3. @ Smokey Robinson
  Voor mij was het ook een verrassing, al is het nu een moeilijke tijd voor de Kerkuil om voedsel te zoeken in de sneeuw voor zijn jong.

 4. De natuur is hard, althans, zo ervaren wij het. Zag vandaag een dood roodborstje liggen op een stoeptegel onder een afdakje. Je weet wel dat alles in de natuur een keer dood gaat en vaak niet op een hele prettige manier, maar pas als je het ziet, dringt het echt tot je door.

 5. @ 100_woorden
  In onze tuin worden regelmatig vogels op de voedertafel geslagen door de Sperwer, vooral wreed als je ziet dat het soms een jonge Huismus is maar ook dit is natuur.

 6. @Draver, zit je nog steeds aan de andere kant van de wereld of ben je al terug?
  Ben benieuwd, want het is zo rustig op je blog.
  By the way: jij als beoefenaar van een duursport, wist je dat bruine bonen geweldig duursportvoedsel zijn en dat men er ook van kan afvallen?
  Ik heb er momenteel een bericht over.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s